Biodata dan tarikh lahir Puteri Gunung Ledang ( kekaseh Hang Tuah )

Berikut adalah biodata dan tarikh lahir Puteri Gunung Ledang untuk tindakan tuan selanjutnya.

Nama beliau yang asal ialah Raden Puteri Mas Nyawa. Kemudian di gelar Raden Puteri Ratna Gumilah Sari atau Puteri Siti Jamilah.

Bapanya ialah Sultan Ali Akabar Al Fatahillah bin Prabu Brawijaya. Ibu beliau ialah Raden Siti Murtassimah binti Raden Rahmat / Sunan Ampel.

Puteri Gunung Ledang di lahir kan di Bintoro Demak pada tahun 1485 M. Di besarkan olih bapa nya yang pada masa itu belum menjadi Sultan Demak.Bintoro Demak pada asalnya adalah hadiah dari Bapa Raden Patah kepada Sunan Ampel untuk menubohkan Pesantren Pertama Pulau Jawa.

Pada tahun 1501 M ,Raden Puteri Jamilah di kawin kan dengan sepupunya Raden Abdul Qadir bin Raden Mohamad Yunus bin Sayyid Khalid Al Idrus. Radin Abdul Qadir adalah anak Adipati Jepara. Pada tahun 1478 M. Bintoro Demak melancar kan seranggan ke atas Majapahit dan Kerajaan HIndu ini runtoh. Maka berdirilah Bintoro Demak mengwakili Mjapahit yang akhirnya bergelar KERAJAAN ISLAM DEMAK. Sultan AlFatah sebenar nya tidak ada anak lelaki, yang ada anak lelaki ialah adek nya Raden Husin.Disebabkan Raden Husin rapat dengan Raden Fatah,anak anak lelaki Raden Husin di didik nya sebagai anak angkat.

Pada tahun 1506 M Raden Siti Jamilah datang ke Pulau Besar untuk menuntut ilmu ugama islam.Pada masa itu Syeikh Sultan Ariffin Sayyid Ismail menjadi Ketua Ulama di Pulau Besar. Maulana Ishaq dan Sayyid Thanauddin masih ada di Pulau itu.

Hasil perkhawinan dengan Raden Abdul Qader maka lahir lah Raden Abu Bakar (1502-1521 M ) dan Raden Abu Syahid (1503-1521 M).Kedua anak nya SYAHID di Pulau Besar pada tahun 1521 M.

Raden Abdul Qader menjadi Sultan Demak ke 2 pada tahun 1518 M. Dimasa ini Sultan ini telah ada 3 orang isteri iaitu

1.Raden Puteri Siti Jamilah..anaknya Raden Abu Bakar dan Raden Abu Syahid.

2.Raden Puteri Mas Ayu binti Sunan Gunong Jati…tiada anak.

3.Syarifah Siti Zubaidah binti Syeikh Sultan Ariffin Sayyid Ismail…melahirkan Raden Abdullah

Setelah Demak kalah dalam pertempuran dengan Melaka pada tahun 1521 M. Raden Puteri Jamilah menyepi ke Gunong Ledang.Beliau memang bersedeh kerana SUAMI DAN 2 ANAK TERCINTA nya SYAHID di Pulau Besar.Di samping itu PEREBUTAN TAHTA berlaku di Demak di antara Raden Tronggano dan Raden Kikin, menyebabkan Raden Kikin di bunoh !!!.Raden Yunus bin Raden Husin,adek bungsu Raden Tronggono lari ke Palembang dan menukar nama ke KIAI GEDE ING SURO.

Pada tahun 1645 M Puteri Siti Jamilah atau PUTERI GUNONG LEDANG wafat dan di semadikan di samping Makam Suami nya.

Itu lah Sejarah ringkas yang saya tuliskan dan memang ada lagi kisah suka dan duka dalam riwayat hidup beliau…Cuma saya nak beritahu SIAPAKAH PUTERI GUNONG LEDANG YANG SEBENARNYA, DAN DARIMANA ASAL NYA,SIAPA BAPA DAN SIAPA GURU NYA

About Sifuli

Bicara tentang makan minum, tidur baring, dan beranak pinak yang membina adat resam untuk kehidupan rohani, jasmani, jiwa dan raga. Diantara weblog Sifuli yang popular adalah seperti berikut: Dukun Asmara bicara tentang beranak pinak. Hipnotis Sifuli bicara tentang tidur baring. Jalan Akhirat bicara tentang adat resam (agama) Doa Ayat dan Zikir untuk rohani jasmani jiwa dan raga. Jika tak suka sekali pun janganlah tinggalkan komentar yang keterlaluan. Kerana segalanya adalah sekadar ilmu pengetahuan. Wasalam.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

15 Responses to Biodata dan tarikh lahir Puteri Gunung Ledang ( kekaseh Hang Tuah )

 1. farah berkata:

  lengan gelang kari ketapi,
  kenyang setan tidak berguna.

  • farah berkata:

   saya amat suka sejarah kesultanan melaka.kami di tugas untuk mencari maklumat tentang hang tuah,tun fatimah,tun perak,mansor shah.

 2. tokpakeh berkata:

  salam tuan

  Puteri ini wafat pada usia 160 tahun. Benar tuan ?

 3. Bella berkata:

  owh kiranya puteri gunung ledang ne beragama islam la yah ?? laaa, selama ini sya sangka beliau beragama hindu.. lagi satu betulkah hang tuah dan puteri gunung ledang ne merupakan sepasang kekasih atau ia cuma cerita dongeng dlm filem ?? mohon pencerahan. Tq

 4. yangdhaif berkata:

  Hahahaha······mandai2 ajew tokok tambah cerita sedangkan Puteri Gunung Ledang hidup berlain tahun dan alam sebelum Hang Tuah ujod lagi·····sedangkn Puteri Gunung Ledang Hidup di Zaman Brama Kembara Pendekar Mandangkara kok bisak jadi kekasih Hang Tuah·····hahahaha

 5. DiDa berkata:

  banyak lagi boleh dikupas dari kesultanan Demak

 6. liana berkata:

  saya dapat banyak pengajaran dalam kisah ini boleh tak saya nak dengar kisah seterusnya

 7. deaananda berkata:

  sejarah yg perlu didalami oleh semua pihak agar tdk lupa akn sejarah

 8. al-ghazali berkata:

  beliau keturunan saidina hussin tapi nama sebenarnya bukan begitu

 9. sky berkata:

  apa betul jamilah kahwin dengan hang tuah?bukan kah saudara tahu hangtuah itu setia pada rajanye..dan bukan kah saudara tahu hang tuah dah ada tun perak???jgn manipulasikan sejarah diraja..sumpahnye bukan sekadar kata2…btl ker ledang dah mangkat??jgn main2 saudara….

 10. ahmad shukri berkata:

  Nama sebenar putri gunung ledang bukan begitu atau seperti dalam filem . Kisah dalam filem itu di ambil dari seorang pertapaan di Gunung Jerai. Puteri Gunung Ledang menutup aurat dan namanya ada 7 sebelum wujud namanya yang sebenar. Beliau memberi tahu saya ia berketurunan saidina hussin.

 11. kumpulan majimun berkata:

  isi sangat lengkap.sangat bagus.

 12. afiah maisarah bt zainudin berkata:

  terima kasih karena membaca sejarah ini

 13. ROCKY AK CLEMENT berkata:

  Saya sangat senang hati mendengar sejarah gunong ledang ini,.. Tapi saya teringun sangat nak pergi ke gunong tu.. Tapi ape boleh buat.. Jauh sangat.. Terima kasih..

 14. ROCKY AK CLEMENT berkata:

  Kalau ada sesiapa yang ingin bawa saya untuk melihat keindahan gunung ledang tu.. Niey no saya 0142051145 harap ada lhaaa … Hurmm…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s